3 Tips om leerlingen het best te coachen

Als je wilt leren coachen in het onderwijs dan is een coaching opleiding onderwijs aan te raden om te volgen. Een coaching opleiding onderwijs leert je hoe het best kunt omgaan met leerlingen en wat je juist moet vermijden. Leerlingen kunnen een hele uitdaging zijn om te coachen, omdat leerlingen midden in een ontwikkeling zitten. Deze ontwikkeling gaat de een iets beter af dan de ander en hierdoor kunnen soms wat problemen ontstaan. Als coach is het dan aan jou de taak om hierover te praten met leerlingen en zo kun je proberen te begrijpen waarom leerlingen bepaalde keuzes maken.  

1. Volg een goede cursus 

Als je didactisch coachen wilt leren dan is het volgen van een coaching opleiding onderwijs sterk aan te raden. Didactisch coachen is iets wat je kunt leren, maar vaak is dit iets wat al wel in jou zit alleen moet dit er even worden uitgehaald. Als je een goede cursus gaat volgen kun je in een korte tijd een hele goede coach worden voor leerlingen. Zorg dus dat je echt zoekt naar een cursus die past bij jou en die jou dingen leert waar jij leerlingen echt mee kunt gaan helpen. 

2. Zorg voor zelfstandigheid  

Als je eenmaal gaat beginnen met het coachen dan is het belangrijk dat je de leerlingen leert om zelfstandig te zijn. Zelfstandigheid is een begrip dat erg belangrijk is. Leerlingen moeten leren om zelf te gaan zorgen voor dingen als hun huiswerk en het hebben van plezier. Mensen zullen hun hierin minder helpen en het zelfstandig worden is een groot onderdeel van opgroeien. Het begeleiden van kinderen hierin is superbelangrijk, zodat ze hier niet alleen doorheen moeten gaan. 

3. Leef je in 

Wat ook erg belangrijk ik tijdens coachen is inlevingsvermogen. Als jij je goed kunt verplaatsen in waarom leerlingen doen wat ze doen dan kun je hier ook beter advies op geven en echt didactisch coachen. Leer je dus in te leven in leerlingen en kijk wat voor voordeel je hieruit kunt halen. Het is belangrijk dat je een band weet te vormen met de leerlingen. Zonder vertrouwen ben je nergens. Zorg dus dat de leerlingen zich fijn en veilig voelen bij jou en let hier goed op.