Hoe kies je een onderwerp voor je blog?

Als tekstschrijver heb je alle tools om een persoonlijk blog te starten. De visie of een product van een klant omzetten in woorden is geen probleem voor jou. Dat kan natuurlijk ook met jouw eigen ideeën. Niet alleen levert dat een leuke persoonlijke website op maar ook maak je zo een goed schrijfportfolio door veel te oefenen en kan je jouw interesses delen. Allemaal leuk en aardig zo’n blog, maar waar moet je over schrijven? Een blog is immers wat anders dan product teksten laten schrijven. Hier zijn een paar tips om met jouw blog te beginnen.

Stel vast wat je leuk vindt

Er zijn ontzettend veel blogs te vinden die een breed publiek aanspreken. Wanneer je gerichter schrijft voor een specifieke doelgroep is de kans dat je gevonden wordt en de lezer zich persoonlijk aangesproken voelt veel groter. Een doelgroep kiezen is lastig als jouw interesses heel breed zijn. Het kan helpen om eerst onderwerpen te verzinnen waarover jij kan schrijven. Voel je een moment van inspiratie opkomen? Noteer dan 20 topics waarover jij enthousiast bent een artikel te maken.

Vind de rode draad

Als je een berg onderwerpen verzamelt hebt kun je kijken of je er een rode lijn in vindt. Leg ze naast elkaar en kijk welke personen geïnteresseerd kunnen zijn in jouw onderwerpen. Misschien hebben al jouw onderwerpen met de natuur te maken en zou een blog over survivalen een goed idee zijn, of gaan de meeste van jouw onderwerpen over technologie en kan je een blog maken met vraagstukken en informatie daarover.

Maak het specifiek

Zijn je onderwerpen voor een breed publiek, zoals bijvoorbeeld kleding of reizen? Probeer waar mogelijk een specifieker beeld van jouw doelgroep te maken. Koken is breed, maar als jouw blog over Indonesisch of veganistisch koken gaat kun je veel gerichter werken en beter cateren aan jouw lezers. Ze begrijpen dan waarvoor ze bij je blog terecht kunnen. Zeker bij de start van je blog moeten lezers een duidelijke verwachting kunnen vormen.

Kies een pakkende naam

Als je weet waarover jouw blog gaat kan je een naam voor de website kiezen. De beste naam is kort en makkelijk te onthouden. Het helpt om eerst een hoop steekwoorden op te schrijven die linken aan jouw onderwerp of doelgroep. Daar kun je mee puzzelen totdat je een geschikte titel hebt. Als de domeinnaam beschikbaar is, ben je klaar om je website op te zetten en te beginnen met tekstschrijven voor jouw eigen blog.

Laat een reactie achter