Op kamers? Hier alvast een aantal tips!

Ga jij binnenkort voor het eerst op kamers? Spannend! Of je nu samen met je vrienden gaat wonen of in een huis terecht komt met nieuwe mensen, je gaat een heleboel over jezelf leren. Je kan straks je eigen regels bepalen en helemaal opgaan in het echte studentenleven. Weet je niet helemaal wat je moet verwachten? Geen zorgen, ik zal de belangrijkste punten bij langs gaan en een aantal tips met je delen.

Tips voor het zoeken van een kamer

Eerst moet je natuurlijk zorgen dat je een kamer hebt. Als je alleen naar een kamer zoekt, zal dat al een stuk makkelijker gaan dan wanneer je met een groep bij elkaar wilt gaan wonen. Maar dan nog is het in studentensteden vaak lastig om een goede, betaalbare kamer te vinden. Mijn eerste tip is daarom om vroeg te beginnen met je zoektocht.

Tijdens de bezichtiging of het hospiteren raad ik je aan om gewoon jezelf te zijn. Daarnaast is het altijd leuk als je alvast iets kleins meeneemt voor je potentiële huisgenootjes, zoals een klein appeltaartje uit de supermarkt of een flesje wijn. Op deze manier maak je direct al een goede indruk en laat je merken dat je serieus bent over de kamer. Een laatste tip bij een bezichtiging is om niet te onderhandelen over de hoogte van de huurprijs wanneer er meerdere kandidaten zijn. Dit laat namelijk juist een negatieve indruk achter. Zeker in studentensteden zijn kamers erg gewild en vaak staan er genoeg mensen in de rij om hem voor het gevraagde bedrag te huren.

Tips voor het inrichten van je kamer

De meeste kamers worden leeg opgeleverd. Dit betekent voor jou dat je zal moeten investeren in meubelen. Bij de IKEA of tweedehands zijn vaak betaalbare meubelen te vinden. Tip: vergeet ook niet de website Marktplaats te checken. Soms kan je via Marktplaats zelfs gratis spullen ophalen. Is je kamer niet al te groot? Met een hoogslaper creëer je een boel ruimte die je anders niet had gehad. Vergeet ook niet om wat leuke decoraties te kopen, zoals posters, plantjes en fotolijstjes. Tijdens het studeren zal je waarschijnlijk vaak in je kamer zitten, dus zorg dat het er een beetje gezellig uitziet. Mis je de inspiratie om er wat moois van te maken? Dan geef ik je de tip mee om op Instagram, Tumblr en Pinterest te zoeken, daar staan namelijk genoeg voorbeelden van mooi ingerichte studentenkamers.

Tips voor het omgaan met geld

Als student kan je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Naast het betalen van je kamer heb je ook nog een heleboel andere dingen waar je geld aan uit moet geven. Om het allemaal een beetje op orde te houden is het verstandig om je inkomsten en uitgaven bij te houden in een Excelbestand. Niet alleen geeft dit inzicht in wat er met je geld gebeurt, maar hierdoor ga je automatisch meer letten op je uitgaven. Probeer één keer in de week je boodschappen te doen. Daarbij geef ik je de tip mee om te gaan als je net gegeten hebt. Als je honger hebt, ben je namelijk geneigd om meer te kopen dan je echt nodig hebt. Als laatste tip wil ik je meegeven om geregeld zelf te koken, vaak is dit een stuk goedkoper en, afhankelijk van je ingrediënten, veel gezonder.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Je gaat in ieder geval een ontzettend leuke tijd tegemoet en wij wensen je alvast veel plezier met jouw nieuwe kamer!