Wat je kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek
Je hebt de eerste stap al gezet, je hebt je cv en motivatiebrief opgestuurd en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Is het de eerste keer voor je? Of heb je al een tijdje niet meer gesolliciteerd? Dan is het slim om te weten wat je kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek.
Voorbereiding sollicitatiegesprek
Het is belangrijk om je goed voor te bereiden, want je moet in korte tijd je potentiële werkgever overtuigen dat ze jou moeten hebben. Zoek informatie op over het bedrijf, de branche en de huidige ontwikkelingen. Dit laat tijdens het sollicitatiegesprek zien dat je serieus bent over de baan. Lees de vacature goed door en bereid je voor op mogelijke vragen. Praktisch gezien is het verstandig om even na te vragen hoe je op de locatie moet komen, als je dit niet precies weet. Zorg op de dag van het gesprek dat je op tijd bent en je gepaste kleding draagt.
Opbouw sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek houdt vaak een bepaalde opbouw aan. Je krijgt een introductie van het bedrijf, daarna wordt er informatie uitgewisseld en wanneer de recruiter genoeg weet, wordt het gesprek afgesloten.
- Introductie
- Uitwisselen van informatie
- Afsluiting
In eerste instantie zal de organisatie jouw op je gemak willen stellen. Ze willen een indruk krijgen van hoe je normaal bent. Wees daarom ook gewoon jezelf. Geef een stevige hand en ga pas zitten wanneer je, verbaal of non-verbaal, een plek wordt aangeboden. Let daarbij goed op je houding. Ga rechtop zitten en houd een open houding aan. De recruiter zal een introductie geven over het bedrijf en de functie waar jij voor solliciteert. Na de introductie zal het gesprek snel overgaan naar het uitwisselen van informatie.
De recruiter wil in de korte tijd van het sollicitatiegesprek zo veel mogelijk over jou te weten komen. Gelukkig heb jij je goed voorbereid en weet je op de meeste vragen zo antwoord te geven. Wees niet bang om aan te geven dat je even wat tijd nodig hebt om over een antwoord na te denken. Als je uitspraken doet over jezelf, geef dan ook concrete voorbeelden om het te bewijzen. Dus als je bijvoorbeeld zegt dat je goed kan samenwerken, geef dan aan hoe dat bij je vorige werkplek of opleiding naar voren is gekomen. Schrik ook niet van een vreemde vraag, zoals: “Wat zou je voor je collega’s koken?” Of: “Hoeveel pingpongballen passen in deze ruimte?” Deze vragen worden gesteld om te zien hoe je reageert op een onverwachte situatie. Er is vaak geen goed of fout antwoord dus antwoord simpelweg het eerste wat in je opkomt.
Daarnaast wil jij tijdens het sollicitatiegesprek natuurlijk ook meer informatie verkrijgen over het bedrijf en de functie, voor zover dat nog niet in de introductie is gebeurd. Vraag bijvoorbeeld naar de inhoud van het werk, de opleiding- of doorgroeimogelijkheden en de ruimte voor eigen initiatief.
Heeft de recruiter geen vragen meer voor je en weet je zelf ook genoeg? Dan wordt het sollicitatiegesprek afgesloten. Als je een goed gevoel over het gesprek hebt, mag je dat best uiten. Verwacht niet direct dat ze jou gaan vertellen of je de baan hebt of niet. Wel mag je vragen wanneer je antwoord kan verwachten. Bedank de recruiter voor de tijd en geef weer een stevige hand.
Na het gesprek is het verstandig om op te schrijven met wie je hebt gesproken en welke onderwerpen aan bod zijn gekomen. Reflecteer op wat er wel en niet goed ging tijdens het sollicitatiegesprek, zodat je daarvan kan leren.
Veel succes met het sollicitatiegesprek!