Welke baan past bij mij?

Gemiddeld werk je bij een fulltime baan zo’n 2000 uur per jaar. Daarom is het niet heel gek dat je een baan wilt die bij je past en die je leuk vindt. Toch blijkt uit onderzoek van Loonwijzer dat 40% van de Nederlandse werknemers niet tevreden is over zijn baan. Of je nu net afgestudeerd bent of al je hele leven in dezelfde branche werkt, het is nooit te laat om een carrièreswitch te maken. Maar hoe ga je nou zoeken naar die perfecte baan? Het begint allemaal bij jezelf.

Wat zoek ik in een baan?

Het is belangrijk om te onderzoeken wat je wil doen. Vaak is het probleem bij mensen die ontevreden zijn over hun baan dat ze niet weten wat ze wél willen. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Waar raak ik gemotiveerd van?
  • Wat zou ik doen als geld onbelangrijk was?
  • Waar op professioneel gebied krijg ik vaak complimentjes over?
  • Waar liggen mijn interesses?
  • Waar kan ik geen genoeg van krijgen?
  • Wat zou ik doen als alles mogelijk zou zijn?

Schrijf daarnaast kenmerken op van jouw droombaan. Zoek naar kleine kenmerken, zoals hoeveel uren je wil werken in een week. Maar ga ook op zoek naar grotere kenmerken, zoals in welke branche je wil werken en of je meer gemotiveerd raakt in een start-up of een grote, gevestigde organisatie. Schrijf ook op wat je vooral niet wil. Alle kenmerken bij elkaar zorgen dat jij een completer beeld krijgt van jouw droombaan.

Wat kan ik al?

Als je een idee hebt van wat je wilt, ga je kijken hoeveel je al kan. Ben je al heel goed in het vak waar je je verder op wil richten? Dan ben je klaar om op de arbeidsmarkt te zoeken naar je droombaan. Ben je erg enthousiast maar weet je niet of je het wel kan? Ga dan op zoek naar de mogelijkheden voor bijscholing. Dit kan je bijvoorbeeld doen in de vorm van een opleiding, cursus of workshop. Als blijkt dat je het niet kan en ook niet kan leren, dan is het niet de perfecte baan voor je.

Wil je eerst beter weten wat je wil en of dat wel echt bij je past? Ga op zoek naar een plek waar je kan experimenteren! Je hebt kansen om je te ontwikkelen op bijvoorbeeld een stageplek of werkervaringsplek. Ook is het verstandig om te kijken of hier mogelijkheden voor zijn binnen je huidige baan.

Meer hulp nodig bij het zoeken van de perfecte baan?

Je staat niet alleen in de zoektocht naar jouw droombaan. Er zijn online talloze zelftesten te vinden die jou een beter beeld geven over wie je bent, wat je wil en wat je kan. Heb je nog veel onzekerheid over de vraag welke baan bij jou past? En heb je iemand nodig die jou kan begeleiden in het zoeken naar een baan die bij jou past? Schakel dan een loopbaancoach in.

Het is ook de moeite waard om een kijkje te nemen op Vacat.nl. Veel succes in het zoeken, vinden en uitoefenen van jouw droombaan!